Öykü - Berk Gürman Seni Unutmak İstemedimki Klip
Flamenco bosforo müzik grubunun üyesi olan Öykü Gürman'ın kardeşi ve arkadaşlarıyla çektiği video geçen sene youtube'da en çok görüntülenen videolar arasındaydı.
Albümleri 2007 yılının 18 Aralığında piyasaya çıktı. Öykü ve Berk Gürman kardeşler flamenco - türkü tarzı müzikleriyle oldukça ilginç ve bir okadar da güzel bir çalışmaya imza attılar...
Öykü ve Berk ikinci kliplerinide, Kısmet Adlı Albümlerindeki Leyla şarkısına çektiler. İşte o beklenen klip...
Diğer şarkıları sol taraftaki Ipod'dan dinleyebilirsiniz...Öykü Gürman Kimdir?
4 Ağustos 1982'de İstanbul'da doğdu. Müzik eğitimine küçük yaşta piyano dersi alarak başladı. Özel Pera Güzel Sanatlar okulunun gitar kurslarına katılarak iki dönem Ilgaz Benekay ile flamenco Gitar Çalıştı. 1997 yılında Pera Güzel Sanatlar Lisesinde öğrenci olan Gürman Cihat Aşkın'dan keman dersleri alarak 2001 yılında mezun oldu. Bu süre içerisinde gerek keman gerekse şan ile ok konserlerinde aktif roller aldı. Ayrıca Ilgaz Benekay flamenco Topluluğu ile AKM CRR gibi salonlarda Samsun Gazi sahnesi ve Tahta uşlar Etnoğrafya müzesinde konserlere katıldı.
  Danimarka Sandenburg Rotary Club'da Halk ezgilerini Şan ile icra eden Gürman, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk musikisi Devlet Konservatuarını kazanarak müzik eğitimine keman ve Şan dersleri alarak devam etti. Erol Uras ile Şan, Alaaddin Yavaşça ile Repertuar, Faris Akarsu ile müzikal çalıştı. Etnik 34 Dans okulunun gösterilerinde dansçısı Marco de Ana ile birlikte flamenco ezgileri söyleyerek yer aldı.
Gece ile Gündüz Gibiyiz
Öykü Gürman, çalışkan, disiplinli ve güler yüzlü. Berk`in deyişiyle ise ikizliğin kadın hali. Flamenkoyu kırmızı renk gibi üzerine giymiş, yoluna "kısmet" diyerek devam ediyor. Empatileri ve ritmik sezgileri güçlü bu ikili beraber şarkı söylerken büyük keyif alıyorlar. Öykü, Berk`e ablalık, Berk de Öykü`ye ağabeylik yapıyor yeri geldiğinde. Çok iyi anlaşan öykü ve Berk`in anlaşamadıkları anlar da oluyor elbet. Ama barışmaları kısa sürüyor... Ne de olsa onlar "ikiz" Büşra
Aranızda ne kadar zaman farkı var?
Öykü: 10 dakika. Berk benden sonra doğmuş, yani 10 dakika büyük.
Abla, ağabey durumu var mı aranızda?
Öykü: Evet. Ayrıca Berk`e `ağır abi` derler. Ama normalde aramızda böyle bir durum yok.
Berk: Birbirimizi koruyup kolluyoruz. Egomuzu tatmin etmek amacıyla kullanmıyoruz. İşimizi yaparken kişisel özelliklerimizi sergilemiyoruz.
Küçüklüğünüzde babanız sizleri felsefeye ağırlıklı büyütmüş. Bu hayattaki duruşunuzu ne kadar etkiledi?
Ö: Felsefe, olaylara karşı daha realist bakmamı sağladı. Çok hassas ve herşeyden çabuk etkilenen bir yapım var. Bu sayede insan ilişkilerim daha makul hale geldi. Ortaokul yıllarında ise yaşıtlarımızdan hep öndeydik. Öğretmenlerimizle ve kendimizden daha büyük insanlarla sohbet ederdik. Böyle olmasında ailenin çok belirleyici olduğunu düşünüyorum. Annemiz ve babamızla da çok rahat konuşuyorduk. Böyle olunca ilişkilerinizi seçerek kuruyorsunuz. Sizi anlayan insanlarla konuşuyorsunuz.
Yalnız mısınız?
Ö: Yalnızız ve bence bu çok ağır bir yanlızlık. Ben o yalnızlıkta çokum. Kendime yetebilecek kadarım.
B: Yalnızlık sanatçı için hazine. Üretmek denilen şey ruhun acı çekmesiyle oluyor. Nasıl felsefesiz sanat düşünülemezse, insan da sanatsız düşünülemez, sanat da insanı yalnız bırakır.
Siz de Öykü kadar hassas mısınız?
B: Belkide daha hassasım. Bu durum hayata karşı biraz sert durmama sebep oluyor. Bir şeye ne kadar çok sahipseniz onu korumak için o kadar çok uğraşırsınız. Çünkü kendinizi karşınızdaki insanın algıladığı kadar gösterebiliyorsunuz. Iç dünyanızı herkese açmıyorsunuz. İç dünyamı Öykü`yle paylaşıyorum.
Ö: Sahtelikten hep uzak durmaya çalışıyoruz. Ben üzerime birşey giydiğim zaman Berk bana beğenmediğinde `olmamış çıkar onu` der. Daha yumuşak bir geçiş beklerken daha direkttir ve gerçeği söyler. `Ben insanlar kırılacak öyle yapma` dediğimde "hayır öyle olmazsa ben kırılacağım o zaman" diyor.
İKİMİZ DE ÇOK İYİ NİYETLİYİZ
İletişiminiz tıkanmıyor mu hiç aranızda?
B: Tıkandığında müzik yapıyoruz.
Ö: Çok doğru. Berk`e tepki göstereceğim zaman ya da agresifleştiğimde "ne kadar da dağınıksın biraz toparlansana" derim. Berk de "Öykü bi sus, gel bak sana bir flamenko şarkı dinleteyim" der. Ve o stres birden bitiverir.
Birbirinizin alanlarına ne kadar müdahale ediyorsunuz?
Ö: Onun üzüleceğini ya da kırılacağını düşündüğüm zaman müdahale ederim. Berk de bana ikili ilişkiler konusunda çok fazla fikir verir. Birbirimizi kolluyoruz ama bu hiçbir zaman dayatmaya dönüşmedi. Eğer gereksiz ve boş yere birşeye üzülmüşsem bana `Bunlar çok saçma Öykü` der. Ben de o anda `Evet ya, gerçekten öyle` derim. Berk`in o rahatlığında üzüntüm kalmıyor.
İkizlikdır.
Ö ve B: Tek olmaktır.
Öyküdır.
B: İkizliğin kadın olan parçasıdır. Gece gündüz gibi.
Berkdir.
Ö: Farklı olmaktır. Başka ve ayrıdır.
Benzer yönleriniz var mı?
Ö: Çok var ama en belirgin olanı ikimizin de çok iyi niyetli olması. Bazen olduğundan fazla değer veriyoruz insanlara.
Benzemeyen yönünüz var mı?
Ö: Berk çok dağınıktır.
B: Öncelikle erkek ve kadınız. Bu zaten bir farklılık oluşturuyor aramızda. Ama net bir farklılık söyleyebilirim. Öğrenme yöntemlerimiz birbirinden oldukça farklı. Öğrenciyken okuldan eve geldiğimde hiç çalışmazdım. Ama teşekkür alan bir öğrenciydim.
Ö: Bende çalışarak takdir alan bir öğrenciydim. Çalıştığım için okul birincisi oldum. (gülüşmeler) Ben işlerimi garantiye almayı severdim ve hala öyleyim.
Neden flamenko?
Ö: Çünkü biz flamenko gibi yaşıyoruz.
B: Flamenko Fellah Mengu`dan gelir. Ölümsüz çifçi anlamına geliyor. Köylü milletin efendisidir ekolü. Bu bir yaşam tarzı, kültür ve tarzdan ziyade oluş biçimi. Bu pop veya arabesk yapıyoruz gibi bir seçim değil. Mesela; herhangi bir halk müziğinde mesajlar vardır. Flamenko da öyle. Flamenkonun içinde türkü de var, Yunus Emre de, Fuzuli de&
Neden flamenkoyu sanat müziğiyle ya da arabeskle değil de türküyle harmanladınız?
Ö: Türk Sanat Müziği ile yapamayız çünkü o bir kalıp ve bozulamaz. Ama yaptığımız müzikte arabesk de var. Mesela; "acımadı canımı aldı" adlı şarkımız arabesktir. Türkü olmasındaki neden ritmik açıdan flamenkoya çok uygun olması. Kabul edilir ki yaptığımız müziği anlatmada bu köprü vazifesi gördü. Gerçek flamenko bu değil. Ama gerçek flamenkoyla çıksaydık bu kadar açık algılanmayabilirdi.
B: Diyorlar ki `gitarla türkü yapılır mı?` Üzgünüz, gitarla çalmak zorundayız, çünkü dünya bağlamamızı tanımıyor. Toplumda insanlar bizimkine benzeyen tarzlara alışık olmadığından, toplumda bizi algılayacak bir alt yapı bulunmadığından bizi de doğru algılamıyorlar. Kendi kültürümüzü aynı zamanda tavrımızla da ortaya koyuyoruz. Yaptığımız proje biraz tepkisel de aynı zamanda.
Neye tepki bu?
B: Herşeye. Yanlış olan herşeye karşı.
Türkü tercihi de buradan kaynaklanıyor o zaman
B: Tabi ki. Sahip olduğumuz kültürün, hangi coğrafyada nasıl bir tarihe sahip olduğumuzun farkında değiliz. Bunları vurgulamak gerekiyor çünkü sanat sporun ve politikanın yapamadığı şeyleri başardı.
HEPİMİZ ÇİNGENEYİZ
Yaptığınız müzik popüler değil ama popüler oldunuz
Ö: Etnik müzik yapmamıza rağmen böyle bir başarı olması insanlara şaşırtıcı geliyor. Çünkü magazine bulaşmadan o başarıyı sağlamışsınız. Albümünüz Türkiye`de en çok satanlar arasında ama yansıtılmıyor. Çünkü biz kimseden söz ve müzik almadık. Bilinen plak şirketleriyle de çalışmıyoruz. Buna rağmen hem sanat yapıp hem de popüler bir yerdeyiz.
B: Halka iyi kalitede birşey verdiğinizde halk bunu anlıyor. Hep derler ya "halk bunu istiyor" diye, öyle birşey yok. İyi kalitede olan şeyler saklanıyor. Daha popüler olan şeyler önplanda oluyor.
Tükenmez mi bu müzik?
B: Tüketilemez.
Peki şunu da söylüyor musunuz? Herkes pop yapabilir ama flamenko yapamaz.
Ö: Tabi ki, kesinlikle.
B: Aynen öyle. Meğer pop müzik yapmadan da gündeme geliniyor ve insanlar sizi sevebiliyormuş.
Flamenko kalıplı bir müzik türü değil mi? Başlıbaşına bir kültür kompozisyonu.. dans, gitar, kostüm.
Ö: Normalde fırfırlı etekler yelpazeler kullanılabilirdi. Ama kullanmadık. Abartmak istemiyoruz.
B: Mesela o şarkının arasında kullandığımız kelimelerin bir anlamı var.
Ö: "yaşa yaşa, olley" diyorum bunun bir sebebi var. O başka bir ruh hali ve konseptin çok dışında bir durum. Birine aitleştirilemeyecek kadar özel.
Türk olup da flamenko yapmanıza şaşırmıyorlar mı?
B: Şaşırıyorlar tabi.
Ö: Bize"Siz İspanyolsunuz, bizdensiniz" diyorlar. Türküm dediğinizde de o zaman Türk Çingenesi olmalısınız diyorlar.
B: O zaman hepimiz Çingeneyiz. Çünkü hayatın içindeyiz ve sokağı seviyoruz. Mesela; Finlandiya`da yok böyle birşey. Biz daha özgür ve sıcak bir kültürden geliyoruz. Türk toplumu olarak başka bir sağduyumuz var.
BU TOPRAĞIN MÜZİĞİNİ YAPIYORUZ
Amerika`dan teklif aldınız.
B: Evet. Ve İngilizce bir müzikle değil. Demek ki müzik evrensel.
Ö: Biz Youtube`da da çok iyi eleştiriler aldık. "Dilinizi bilmiyoruz ama süpersiniz" dediler.
Şöhreti, yaptığınız müzikte nereye oturtuyorsunuz?
B: Şöhreti nasıl yakaladığınızla ilgili. Biz bir başarı ile gündeme geldik.
Ünlü olmanın tadı nasılmış?
Ö: Ama biz ailemiz içinde de şöhrettik. Küçüklüğümüzden beri yakın çevremizde Öykü ve Berk ikilisiydik, bir fenomendik yani.
B: Bize duydukları güven sağlam bir güvendi gelişmeleri gördükçe "biz biliyorduk" dediler.
Ö: Onların heyecanı bizimkinden daha fazla oldu. Televizyonda her çıkışımız onlar için büyük bir an.
Yani şöhreti bekliyordunuz?
Ö: Bizim için süpriz olmadı, zaten tahmin ediyorduk. Bir de ben bazı insanların şarkı söylemek için yaratıldığına inanırım. Ben de bunu yapmak için yaratıldığımı düşünüyorum. Tek fark bizi daha fazla insan tanıyor. "İyi ki varsınız" diyorlar. O kadar eminsiniz yani?
Ö: Zaten olmaz çünkü biz sürekli üretiyoruz. Bana Öykü Abla dedikleri için çok mutluyum. Konsere giderken bir hanım `Bir buçuk yaşında oğlum var sizi dinleterek yemek yediriyorum` dedi. Çok mutluluk verici birşey bu. Biz müziğimize devam edeceğiz ve onlar büyüdüklerinde de bizi dinliyecekler. Daha çok genciz ve çok şey yapacağız.
İkiz olmanızın büyük etkisi var ama.
B: Biz kadın ve erkeği temsil ediyoruz. Dolayısıyla kadın ve erkeğin bütünlüğünü vurguluyoruz. Müzikal noktayla beraber biz kardeşliği de vurguluyoruz.
Ama anlaşamayabilirdiniz de.
Ö: Samimiyetimiz o zaman karşı tarafa bu kadar yansımazdı. Mesela; Halk pazarına gitmiştim. Beni orada gören birisi `Sizin burada olduğunuza şaşırdım` dedi. Niye şaşırıyor ki? Çünkü şöhret sahibi insanların oralarda dolaşmasının mümkün olmayacağını düşünüyor. Ben de her insane gibi sebzeyi, meyveyi pazardan alıyorum, daha taze çünkü.
Siz kimleri dinliyorsunuz?
Ö: Orhan Gencebay, Müslüm Gürses ve Kibariye dinliyoruz. Kibariye mesela; vokal olarak flamenko gırtlağına sahip, rahat ve samimi bir kadın. Biz çok besleniyoruz arabesk müzikten. Çünkü, arabesk toplumun ezilen tarafını anlatan, gizli duyguları açığa çıkaran doğaçlama bir müzik.
Ticari bir iş yapmıyor musunuz peki?
B: Yirmi sene önce bu projeyi yapmış olsaydık iki milyon satardık ama TRT`de yasaklı olabilirdik. Bugün korsan yüzünden satış rakamları eridi. Zamana gore farklılık gösteriyor tabiki.
Ö: Bu projede çok beste yaptık. Eğer sadece parayı düşünmüş olsaydık tek şarkıyla piyasaya atılırdık. Ama öyle değil.
B: Bu albüm yirmi sene sonra da dinlenilir bir album. Çünkü flamenko müziği ölümsüz.
Çünkü herşey `kısmet` değil mi?
Ö: Evet albümüzün adı. Kader değil,kısmet. Biz de ne olacağı belli olmaz kısmet diye düşündük.
Genelde ikizler aynı projeyi paylaştıklarında bir kişi arka planda kalır. Sanki Öykü daha ön planda gibi.
Ö: Kadın olmak böyle birşey. Biraz da eliniz yüzünüz düzgünse ister istemez önde oluyorsunuz. Ama ben ön planda ve solist gibi hissetmiyorum kendimi.
Ayrı projeler yapacak mısınız?
Ö: Berk`in en çok yapmak istediği şey gitar albümü. Çünkü Berk çok iyi bir gitarist.
Ayrılır mısınız?
Ö: Biz her zaman beraber müzik yapacağız ayrılmayacağız.
B: Benim yapabileceğim Öykü`nün yapamayacağı şeyler var. Aynı şey benim için de geçerli. Dolayısıyla ilk çıkış ayrı olmazdı elbette. O yüzden beraber başladık ama biz gruptan öte ikiziz. Doğmadan once de beraberdik.
KÜBRA & BÜŞRA İLE İKİDE BİR
2008-03-30 Yeni Şafak http://www.yenisafak.com.tr/pazar/?t=30.03.2008&c=29&i=108344
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder